İş Görüşmesinde Başarılı Olmak


Okul hayatının bitmesiyle birlikte iş hayatına adım atmak isteyenler, iş arama sürecinden sonra en çok stres yaşadıkları kısım mülakata (iş görüşmesine) çağrıldıkları kısımdır diye tahmin ediyorum. Hele ki okulunuz bitmiş ve 18-24 yaşlarında bir yetişkinseniz, ailenizin üstünüzde kurduğu çalışma baskısı da varsa görüşmeler daha da stresli hale gelmektedir.

Üstüne bir de ilk iş görüşmeniz ise, ne konuşmak gerektiğiyle ilgili aklınızda en ufak bir fikir yoksa ve kafanızda "acaba kıyafetim uygun mu?, ne soracaklar ki?, ya cevaplayamazsam?, tipim nasıl gözüküyor?" gibi sorular varsa stresiniz daha da artacaktır. Tüm bunları yaşamamanız için, tecrübelerime dayanarak sizleri hem bilgilendirmek hem de stres olunacak bir durum olmadığını anlatmaya çalışacağım.

İş Görüşmesinde Ne Giyilir?
İlk olarak iş görüşmesine gitmeden önce hazırlığımızı yapmamız şart. Bu hazırlıkların başında kılık kıyafet geliyor. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki kıyafet konusunda canınızı hiç sıkmanıza gerek yok çünkü önem teşkil etse de olmazsa olmazlardan değil.
İlk adımda rahat hareket edebileceğiniz kıyafetleri seçmeniz çok önemli, görüşme sırasında götünüzün başınızın ayrı oynamasını istemiyorsanız, içinde rahat edebildiğiniz kıyafetler giymenizi tavsiye ederim. Rahat hareket edeyim derken abartıp kapri vs. giymeyin tabi ki, ancak takım elbiseyle gitmenize de gerek yok. Erkeklerden örnek verecek olursak, üstünüze beyaz spor bir gömlek altınıza ise bir kot giyip gidebilirsiniz. Bu onlara sizi önemsiyorum ancak çokta hevesliniz değilim havası katar.. (Çok hevesli gibi görünmek iş bulamıyormuşsunuz hissiyatı verir bu yüzden öyle görünmemek bizim açımızda artı bir durumdur.)

Görüşmeye gitmeden önce ikinci sırada yapmamız gereken (aslında birinci sırada :D ) detaylı bir cv hazırlamak, cv'niz de aldığınız diplomaları, sertifikaları, yapabildiğiniz işleri, anladığınız programları ve neden bu alana girdiğinizi mutlaka detaylı bir şekilde anlatın, ve önemli hususlardan biri de elinizin ayağınızın düzgün çıktığı bir vesikalık fotoğraf (tabi bu mümkünse :D ) eklemeniz görüşmeye gittiğiniz kişinin sizi hatırlaması bakımından çok önemli bir unsur.

İş Görüşmesinde Ne Soruyorlar?
Aslında bu sorunun cevabı yok çünkü işinin eri bir "işe alım uzmanı" her mülakatta farklı sorular sorabilir ancak istediği cevaplar bellidir, yani bu aşamada sorulan sorular değil verdiğiniz cevaplar önemlidir. Vermeniz gereken cevapları aşağıdaki "iş görüşmesinde nasıl davranılmalı" başlığımızda bulabilirsiniz.

İş Görüşmesinde Nasıl Davranmalıyız?
Öncelikle rahat olun ve olayı bir iş görüşmesi olarak görmeyin, yeni tanıştığınız biriyle sohbet ediyormuşsunuz gibi yaşınızı, memleketinizi, yaptığınız işleri anlatın. Yaptığınız işleri, nasıl öğrendiğinizi, nasıl yaptığınızı, bunları yaparken yararlandığınız kaynakları detaylı bir şekilde anlatmanız size büyük fayda sağlayacaktır,.

Karşınızdaki kişiyi olaya dahil edin, yaptığınız iş X hakkında bir iş ise ve işin içinde Y konusu geçiyorsa bu Y konusunu ortaya atın merak uyandıracaktır ve sizden bunun açıklamasını isteyecektir, eşşek değilsiniz ya işinizi biliyorsanız açıklarsınız herhalde :D Y konusunu çok fazla detaya girmeden ama kestirip atmadan açıklamanız size artı puan kazandıracaktır. (Bu konuda fikriniz yok ise adını dahi telaffuz etmeyin)

Sadece cevap vermeyin sorular sorun, sorulara verdiğiniz cevaplardan sonra karşınızdaki kişiyi dinlemekle yetinmeyin (sadece dinleme durumu pasif bir kişiliğe sahip olduğunuzu gösterebilir) o yüzden iş hakkında bazı sorular sorun aklınıza hiç bir soru gelmiyorsa mesai saatlerini sorun, yemek ve yol parası var mı sorun, herhangi bir şey sorun ama çokta alakasız sorular sormayın.

Özetleyecek olursak bir mülakatta rahat edebilmek çok önemli, eğer karşınızdaki kişiyle bir diyalog kurabilirseniz ve işinizi gerçekten bildiğinizi anlatırsanız, sizin için her şey çok güzel olacaktır emin olabilirsiniz, Allah hakkınızda hayırlı eylesin. :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kullandığım Adsense Alternatifleri